Sidor

tisdag 23 oktober 2012

Historieforskningsdagarna 2012

Dr. A. Famous Historian i Monty Python and the Holy Grail.

Torsdag till lördag den här veckan (25-27.10) arrangeras historieforskningsdagar i Helsingfors och då kommer staden att vimla av historiker från hela landet. Rent personligen tycker jag det innebär att den här staden kommer att bli lite bättre än vanligt...

Själv kommer jag, tillsammans med doktorandkollegan Niina Timosaari från Uleåborg universitet att presentera en artikel som vi skrivit med tanke på en antologi om biografisk forskning som så småningom ska komma ut. I vårt föredrag kommer vi att dryfta olika källkritiska problem som en biografiskribent kan stöta på i samband med frågor som gäller sexualitet och ickeheterosexuella relationer. Vårt särskilda case-fall är Edvard Westermarck som vi båda arbetar med i våra avhandlingsprojekt. Kring honom och hans sexuella inriktning florerar en hel del rykten och antaganden trots att det egentliga källmaterialet är ytterst begränsat och de facto kan tolkas på väldigt många sätt. En av de frågor vi kommer att diskutera är bland annat hur den information man googlar sig fram till på internet kan påverka diskursen kring en historisk person.

Vårt föredrag “Kaikkihan tiesivät että Edvard-setä oli homo!” – Homoseksuaalisuutta käsittelevä elämänkertatutkija käsitteellisten, lähdekriittisten ja eettisten kysymysten äärellä kommer att hållas fredagen den 26.10 klockan 9-10.30 i sal 404 i Vetenskapernas hus, (Kyrkogatan 6). Samtidigt kan man också passa på att lyssna till min doktorandkollega Aleksi Ahtola och Kaarina Reenkola som föreläser om ett annat biografsikt tema: Henkilöhistorian murroskohtia. Senaattori Heikki Renvallin ja maaherra Bruno Jalanderin kohtaaminen 1900-luvun alussa. Det övriga programmet hittar man här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar