Sidor

söndag 22 april 2012

Kvinna av guld

För tillfället håller jag på med att läsa gamla tidningar och det kan inte hjälpas att man kommer över en hel del märkliga smånotiser - och vad passar väl bättre då bloggen heter som den gör? Här kommer alltså en märklig historia till.
Det ser ut som en tanke men är det det? (Någon läsare som vet kanske?) Aftonbladet rapporterar den 14.4.1900 om kuriositeter från världsutställningen i Paris där man bland annat kunde få se en kvinna av guld - en staty av skådespelerskan Maude Adams. 45 år senare föddes en kvinna som döptes till Maud (utan e på slutet), gifte sig till efternamnet Adams och gav sig in i filmbranchen. Hon blev känd som Bond-brud i Mannen med den gyllene pistolen och Octopussy... Undrar om dessa damer har någonting med varandra att göra?

Och sedan finns det ju den förgyllda damen i Bond-filmen Goldfinger också... Slump eller inte?Det här har jag alltså funderat över på sistone...

---------------

EDIT: Uppenbarligen smälte man senare ner statyn. Här hittade jag mer information; komplett med bilder på hur statyn såg ut...

4 kommentarer:

  1. Det var ju en intressant artikel. Men, vad är en demimond? Det står" Damer ur högsta kretsar liksom demimonder försökte vinna priset i tävlan"..

    SvaraRadera
  2. Här kommer en definition hämtad ur Svensk uppslagsbok från 1955: http://svenskuppslagsbok.se/tag/demimond/


    Demimond [-årjd'] (fra.demimonde,eg. “halvvärld”), efter A. Dumas d. y:s drama “Le demimonde”(1855),där förf. skildrar cn klass av tvivelaktiga existenser, i slit kvinnor, som i levnadssätt söka efterliknale monde, le beau-monde(“den förnäma världen”) men f.ö. närma sig de prostituerade; sammanfattande beteckning för kvinnor av detta slag; även: kvinna tillhörande d.

    Så sånt.

    SvaraRadera
  3. Om demimond betyder "halvvärld" så kan ordet ju egentligen användas om alla som - på ett eller annat sätt - står mellan två världar. Demimonder äro vi allihopa?

    SvaraRadera
  4. Förvisso - låtom oss alla vara demimonder! :)

    SvaraRadera