Sidor

söndag 9 maj 2010

Segerdag, europadag, morsdag

Jag har upplevt Segerdagen den 9 maj i Ryssland ett par gånger och det är lika imponerande varje gång: röda flaggor och band överallt och gamla farbröder och damer med så många prenikor på bröstet att kavajslaget dignar. Ryssarna har en oslagbar förmåga att verkligen regissera offentliga festligheter. Dessutom infaller ju dagen i den absolut vackraste tiden av året då parkerna står i skir grönska och dagen lämpar sig utmärkt för en promenad längsmed Moskvaflodens kajer eller St Petersburgs kanaler.

I Frankrike firas europadagen inte med lika stor intensitet som i Ryssland, men dagen är i varje fall allmän helgdag och folk håller ledigt från jobb och skolor för att fira årsdagen av andra världskrigets slut.

Här i Finland är det däremot knappast någon som uppmärksammar Europadagen särdeles mycket. Europadagen har ett starkt symbolvärde, men den fungerar inte riktigt lika bra i alla EU:s nya länder. Segerns dag innebar ju inte seger för alla - Europadagen är aningen för mycket vinnarnas historia för att vara orsak till fest i alla länder.

Å andra sidan blev det just i år i alla fall orsak till fest på europadagen även här i Finland då morsdagen av ett sammanträffande råkade infalla just den 9 maj. Mödrar får ju ofta också symbolisera fosterlandet. - Alldeles särskilt tydligt blir just detta i Stalingrad, (numera Volgograd) där statyn "Folkets moder" med sina 101 meter i strumplästen rests under Sovjettiden till åminnelse av slaget i Stalingrad.

1 kommentar: