Sidor

måndag 23 november 2009

Monets nymfer

Idag för 109 år sedan, den 23 november 1900, ställde Claude Monet för första gången ut de första av sina berömda näckrostavlor som han hade målat hemma i sin trädgård i Giverny strax utanför Paris. Med anledning av detta fick jag lust att visa några bilder därifrån, tagna i början av juni då näckrosorna blommar.
Näckros heter Nympéa på franska och det är väl inte så svårt att förstå varför - visst är de ju som små vattennymfer? Näckrosorna och den japanska dammen i hans trädgård blev för Monet hans främsta motiv ända fram till år 1926, och han målade dem om och om och om och om igen - i olika ljus och väder, under dygnets olika stunder och under olika årstider. Med tiden fick han allt sämre syn och tillslut var han nästan helt blind men han fortsatte måla sina näckrosor.
Vid första världskrigets slut donerade Monet nitton av dessa näckrostavlor till franska staten och de har sedan dess varit utställda i två cirkelrunda salar i orangeriet i Tuillerierträdgården i Paris. Väl värda ett besök trots den nära nog permanenta kön.

Då jag ser dessa tavlor som inget fotografi i världen kan göra riktig rättvisa tänker jag mitt i novemberrusk och vintergråhet på vänligt solsken som silar ner mellan bladen i en dunge av jättelik bambu som susar lätt i vinden och tårpilarnas långa grenar som doppar sina fingrar i näckrosdammen gröna vatten. Och sen på en underbar picknick med fransk cider (brut) i grön butelj, ost och bröd, halvt gömd bland vajande vallmo på Monets egen äng.

2 kommentarer:

  1. Underbara bilder! och jo, den picknincken lättar upp den gråaste novemberdag :)

    SvaraRadera