Sidor

fredag 15 oktober 2010

Ryssland i färg för hundra år sedan

Det är en ganska märklig känsla man får av att titta på de här fotografierna av ryska järnvägsarbetare, bönder på höåkern och barn på en grässluttning. Åtminstone om man försöker föreställa sig att bilderna är tagna för hundra år sedan.

Bilderna, och flera andra liknande, tagna runt omkring i det ryska riket för ungefär 100 år sedan, finns numera i Library of congress i USA som köpte de ursprungliga glasnegativen år 1948. De är tagna av fotografen Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) som var en pionjär inom fotokonsten och färgfotograferingen. Han utvecklade en teknik som gick ut på att han med sin kamera i snabb följd tog tre svartvita bilder med olika färgfilter (röd, blå, grön) för att skapa en färgeffekt. De identiska färgnegativen kunde sedan kombineras och ge upphov till den här helt otroliga färgbilderna.

Det ett underligt levande intryck man får då man bläddrar mellan bilderna. Gorskii dokumenterade det ryska landskapet och människorna med särskilt tillstånd av kejsar Nikolaj II mellan 1909 och 1915. Man kunde tänka sig att mycket av det han då fotograferade skulle komma att försvinna för gott inom kort då första världskriget och revolutionen något år senare bröt ut. Ändå lämnar bilderna ett märkligt intryck på en betraktare hundra år senare. Många av vyerna kunde lika gärna vara tagna idag.

Bildkälla här.

2 kommentarer:

  1. Jag har plockat till min blogg liknande bilder från samma källa av Saima kanal, Saima och Monrepos i Viborg.

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen en vansinnigt fin samling - upptäckte den själv först idag :)

    SvaraRadera