Sidor

söndag 12 december 2010

Googlefälla

Ett vanligt råd till bloggare som vill samla fler läsare som man brukar se i olika sammanhang är att man skall skriva om sådant som folk kan tänkas googla. Typ Michel Jackson och hermafroditer. På så vis skapar man en googlefälla som lockar in nya besökare som kanske börjar läsa och får lust att komma tillbaka till bloggen senare.

De flesta bloggare har också tillgång till någonslags webbstatistik. Man kan alltså se vilka sökord som besökarna googlat på då de halkat in på bloggen. Det är oftast en ganska underhållande historia att följa med den här statistiken. För att nu ta några exempel från min egen bloggstatistik:
Historiskt skvaller
Frågvishet
Klockans historia


Men allt det här är sådant som bara fastnat någon enstaka gång i någons sökresultat.

Den överlägsnaste googlefällan på den här bloggen är nämligen att jag någongång i början råkade posta några bilder från Monets trädgård i Giverny. Tro det eller icke, men det går inte en vecka sedan dess utan att någon - oftast flera personer - googlar sig till just det här inlägget.

Och vad beror då detta på? kan man ju undra. Av nedlaggningsstatistiken ser jag nämligen också att dessa bilder är de enda bilder på min blogg som folk faktiskt brukar ladda ner - antagligen för att använda till någonting.

IP-adresserna avslöjar ofta vad det är fråga om.

De flesta som besöker en blogg lämnar nämligen ett elektroniskt fotspår i form av en IP-adress efter sig. Den här adressen avslöjar inte vem som använder datorn, men den avslöjar på ett ungefär var datorn befinner sig och vad servern heter. Och servrarna bakom Monet-googlarna brukar heta saker som "Pysselskolan klipp och lim" eller "Förskolan Nils Karlsson Pyssling". Det är alltså dagisar som är ute och "lånar" bilder från Monets trädgård.

Och vad beror då det här på? Jo, här får man nog antagligen skylla på Christina Björk och Lena Anderssons barnboksklassiker "Linnea i målarens trädgård" - uppenbarligen behöver pedagogerna bilder att visa för barnen utöver de tecknade bilderna i boken.

Och för all del. Det kan dom väl få. Men jag kan inte låta bli att fnissa lite smått pillemariskt åt att också det här inlägget kommer att bli en googlefälla gillrad med Monet som bete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar